Yerel Meyve Mirası Bahçesi'nin ilk adımı atıldı

Bayramiç Belediyesi, Bayramiç Meyve Mirası gönüllü grubu ile birlikte ‘Bayramiç Yerel Meyve Mirası Bahçesi’ projesinin ilk adımını attı. Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, gönüllü ekiple beraber ilk fidanı dikti. Proje hakkında bilgi veren Başkan Uygun, “Uzun süredir gündemimizde olan bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş meyve çeşitlerimizi yaşatmak amacıyla böyle bir çalışmaya imza atıyoruz. Seramızın yanında bulunan arazimizde öncelikle elma ve armut olmak üzere üzüm, dut, kiraz, ayva ve erik gibi Bayramiç'in yerel çeşitleri bu bahçede yerini alacak. Bu araziyi çocukların devamlı gelip, koşup oynayacağı ve dalından meyve yiyeceği bir alana dönüştüreceğiz. Bu beni oldukça mutlu ediyor” dedi. Projenin nasıl işleyeceği hakkında bilgi aktaran projenin öncülerinden biri olan Sevgi Akar ise “Yerel meyvelerimiz her geçen gün biraz daha azalıyor ve kayboluyor. Bunun da nedeni; daha çok endüstriyel meyveciliğe yönelen çiftçilerin yerel çeşitlere gereken önemi vermemesidir. Yerel meyve çeşitlerimiz hızla azalıyor. Bu nedenle elimizde kalanları kurtarmamız lazım. Örneğin, 9 yıl önce Bayramiç pazarında Kuzumeleten elması bulabiliyorken, şimdi tezgahta çok daha az görüyorum. Bu proje öncelikle bir kurtarma projesidir. Devamında yerel çeşitler için farkındalık yaratıp görünür kılmak yaygınlaştırmak istiyoruz. Üçüncü adım ise bu yerel çeşitlerin pazarlarda tekrar ilgi görerek ticari hale gelmesi. Çünkü köylü pazarda satabildiği bir ürünü korumaya devam eder, hatta çoğaltır. Bunu başarabilirsek ne mutlu bize. Geçtiğimiz yıl Bayramiç Tohum Takas Şenliği esnasında tohumları atılan Bayramiç Yerel Meyve Mirası projesinin katılımcıları Bayramiç’in farklı köylerinde yaşıyor ve bu köylerdeki yerel meyve çeşitlerini birebir gözlemliyor. Daha önce Muğla Meyve Mirası grubunda yer almış olan Neş'e Bilgin hocamızın proje tecrübelerinden de faydalanarak 12 kişilik grubumuzun ilk yaptığı iş bir envanter çalışması oldu. Bu süre içinde 97 çeşit yerel meyve adı saptadık, ki henüz meyvelerini araştırmadığımız köyler var. Bu yerel meyvelerin nerelerde olduğunu, adreslerini bulduk. Bunlardan 19 tanesi elma, 23 tanesi armut ayrıca dut, ayva , üzüm , erik ve kirazın çeşitleri de mevcut. Bakımı oldukça kolay meyveler, zehir istemez, ilaç istemez. Budamaya çok ihtiyaç duymaz. Az emek verirsiniz, oldukça sağlıklı ve lezzetli ürün elde etmiş olursunuz. Uzun vadeli bir proje. Meyvelerini ancak 4-5 yıl sonra toplayabiliriz. Geçtiğimiz yılı köylerimizde elma, armut ve kiraz anaçlarını diktik, bu yıl da anaçlar üzerine aşılama yapacağız. Temel amaç çok ve hızlı üretim değil, yerel meyvelerimizi yaşatmak” diye konuştu. Bayramiç merkezdeki bahçenin amacı ise köylerde tespit edilen yerel çeşitlerin bir araya toplanacağı ve Bayramiçlilerin de ziyaret edip yerel meyve çeşitlerini görebilecekleri bir bahçe olması” diye konuştu. Araziye toplamda 61 fidan dikildi.